Alles nieuw?

“Daarom, als iemand is Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbij gegaan, zie, alles is nieuw geworden.”                                                    2 Korintiërs 5:17

Voor of na onze wedergeboorte, we zien er hetzelfde uit: nog steeds man/vrouw, dik/dun, karakter en manier van denken… en toch ‘alles nieuw’?

God is geest en Hij schiep de mens naar zijn beeld: als geest. Om op de aarde te kunnen leven had de mens echter een ‘aardpak’ nodig. Vergelijk dit met een astronaut die niet zonder pak aan op de maan kan zijn. Daarom werd er voor de menselijke geest een lichaam gemaakt. Niet meer dan het omhulsel voor de geest. Nadat Adam en Eva gegeten hadden van de boom van goed en kwaad, zouden ze volgens de Schepper dood moeten gaan. Ze leefden echter nog honderden jaren. Alleen hun geest ging dood; onbevangen contact met God was niet meer mogelijk. In plaats van het door de slang voorspelde ‘gelijk worden met God’ verloren ze het wezenlijke contact met Hem. Hij sprak nog steeds tot hen en  hun kinderen; maar precies dát waarvoor ze gemaakt waren was er niet meer: de intieme relatie met God. God heeft er letterlijk alles voor over gehad dit contact met de mens weer te herstellen. Het heeft Hem alles gekost. Het was niet echt een kwestie van repareren. Het kostte Hem zijn Zoon, zijn geliefde Kind in wie Hij een welbehagen had.

Jezus deed het uit liefde voor jou en mij, vanwege de hoop die voor Hem lag: herstel van die intieme relatie tussen God en mens. Hij heeft ‘alles nieuw’ gemaakt: onze geest. De mogelijkheid in deze relatie te komen, zijn, verblijven en alles te ontvangen wat nodig is voor een vreugdevol leven. Voor eeuwig!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s