vul niet in!

“Het gebeurde daarna dat Nahas, de koning van de Ammonieten, stierf, en zijn zoon werd koning in zijn plaats. Toen zei David: Ik zal goedertierenheid bewijzen aan Hanun, de zoon van Nahas, want zijn vader heeft mij goedertierenheid bewezen. En David stuurde boden om hem te troosten vanwege zijn vader.”

1 Kronieken 19:1,2a

Regelmatig komt het voor dat mensen  na hun dood pas echt of openlijk worden geëerd. In bovenstaand vers staat niet of David al eerder eer had bewezen aan deze koning. Zijn dood was voor David in ieder geval aanleiding de koningszoon zijn mee-leven te betonen. Geweldig hè. David stuurde boden om deze nieuwe koning te troosten.

Deze boden werden echter niet met open armen ontvangen:

Toen de dienaren van David echter in het land van de Ammonieten aankwamen om hem te troosten, zeiden de vorsten van de Ammonieten tegen Hanun: Eert David uw vader in uw ogen door mannen naar u toe te sturen om u te troosten? Zijn zijn dienaren niet naar u toe gekomen om het land te onderzoeken, het ondersteboven te keren en het te verkennen?”

1 Kronieken 19:2b,3

De goede bedoeling van David wordt onderkent en niet gecheckt. Ze nemen waar dat David zijn dienaren stuurt, horen zelfs de motieven van David aan en besluiten op grond van hun eigen interpretatie, ervaringen en angst dat er een heel andere reden ten grondslag ligt aan dit bezoek: David stuurt zijn dienaren als voorloper van een aanval op hun land en koningshuis.

Ze bespreken deze ernstige zaak met elkaar en, zoals dat altijd gaat in soortgelijke situaties, hoe vaker het eigen oordeel wordt geveld en besproken over de situatie, hoe meer men er in gaat geloven dat dat ‘er achter zit’. Goh, wat zijn ze toch goed bezig! De feiten tonen het onomstotelijk aan: die dienaren komen om de aanval in te zetten! Wat een wijsheid hebben ze; ze ontdekken precies op tijd welke foute motieven de ander heeft en kunnen stevig optreden!

Zo grijpen ze de dienaren van David en de rouwende koning vernedert hen persoonlijk:

“Daarop nam Hanun de dienaren van David, schoor hen en sneed hun kleren halverwege af, tot aan de heupen, en liet hen gaan.”

1 Kronieken 19:4

vul niet in

De dienaren zijn schandalig behandeld. Hen werd groot onecht aangedaan. Terwijl ze kwamen om goed te doen, de nieuwe koning te troosten na het overlijden van zijn vader. Hoe heeft het zo mis kunnen lopen?? Argwaan en angst zijn de motieven waarschijnlijk geweest van dit Ammonietische volk. Geen enkel vertrouwen in de goedheid van een ander. Twijfel aan de motieven van David heeft geleid tot het ten schande maken van Davids dienaren. Deze schande was niet meer ongedaan te maken. De dienaren moesten in een stadje blijven wachten tot hun baarden weer waren aangegroeid.

David gaat nu over tot de aanval. Niet gepland. Als antwoord op dat waar de mensen bang voor waren. Zij spraken als het ware hun lot uit toen ze veronderstelden dat dat de reden was van de komst van de dienaren. David pakte de wraak groot aan en velen, velen sneuvelden.  Ze sneuvelden doordat de Ammonieten de komst van Davids dienaren anders invulden. Op grond van eigen oordeel werden ze zelf veroordeeld tot de aanval en sneuvelden de door hen ingehuurde Syriërs met duizenden tegelijk.

Het hele rijk van de Ammonieten is uiteindelijk ten gronde gegaan door het oordeel dat een enkeling velde bij de waarneming van de komst van de dienaren van David.

Zoiets komt gelukkig in onze tijd niet meer voor… toch?!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s